Waar moet je op letten met sneeuwkettingen als je met de auto naar de wintersport gaat? Lees deze tips!
Met de auto naar de wintersport en sneeuwkettingen.
Ook als je winterbanden hebt zijn sneeuwkettingen in de bergen verplicht en als je een waarschuwingsbord ziet, met de sneeuwketting of een autoband met een ketting er op, dan moet deze worden omgelegd als er sneeuw op het wegdek ligt.
Denk niet “oh dat doe ik straks wel” maar doe dit direct. De borden staan er niet voor niets en als je betrokken raakt bij een ongeluk en je hebt geen sneeuwkettingen gebruikt dan wordt je veelal als schuldige gezien.
Met sneeuwkettingen is de max. snelheid 90 km/u maar er zijn ook landen waar je maximaal 50 of zelfs maar 30 km per uur mag rijden met sneeuwkettingen. Ga dus voor vertrek goed na waar je je op je reis naar de sneeuw aan moet houden. Als je sporadisch naar de wintersport gaat kun je sneeuwkettingen natuurlijk ook huren. Als je ze dan niet gebruikt dan kun je ze veelal met beperkte kosten inleveren.
Onze sneeuwkettingen tips
Schaf zelf een set goede en makkelijk te monteren set sneeuwkettingen aan. Als je ze nodig hebt is het meestal koud, guur of donker. Je zult jezelf eeuwig dankbaar zijn dat er een set goede sneeuwkettingen in de auto lagen! Twijfel je aan de juiste sneeuwketting? Met deze sneeuwkettingzoeker kun je snel de juiste maat vinden. De gegevens die je nodig hebt staan op de zijkant van de band.
Controleer voor vertrek de kettingen en leg ze een keer om de banden. De kettingen mogen niet te strak om de band zitten want dan kunnen ze het rubber beschadigen.
En misschien een stomme tip… maar doe de sneeuwkettingen als laatste in de kofferbak. Je voorkomt dan in elk geval dat je eerst alle bagage er uit moet halen. Een kleedje in de auto kan ook geen kwaad, dan hoef je in elk geval niet op je knieën in de sneeuw te zitten en handschoen zijn ook geen overbodige luxe.
Oh ja leg er ook gelijk een goede zaklamp bij met verse batterijen. Je prijst jezelf heel gelukkig als je in het donker sneeuwkettingen moet omleggen. Het is een kleine moeite en voorkomt een hoop gevl….. En als je dan toch al goed bezig bent zorg dan ook voor dunne handschoenen zodat je niet in de kou met je blote handen de ijzeren kettingen moet omleggen. Tenslotte nog een handige tip. Leg je vloermat van de auto naast de band. Dan krijg je ook geen koude kniën.
Om welke banden moet de sneeuwkettingen?
Bij een voorwiel aangedreven auto om de voorwielen en bij een achterwiel aangedreven auto om de achterwielen. Heb je een 4×4 dan moet je het volgende onthouden: als je de bergen in rijdt leg je de sneeuwkettingen om de voorwielen. Rij je de bergen uit? Dan leg je ze om de achterwielen.
Tip » Wegenwacht Europa van de ANWB is handig als je een probleem in het buitenland hebt
Wat zijn goede sneeuwkettingen?
De ANWB is wat dit betreft duidelijk: “schaf stalen sneeuwkettingen aan in plaats van kunststof! ”
De kunststof kettingen zijn lastiger te monteren en slijten veel sneller aldus de sneeuwkettingentest van de ANWB.
Is de traditionele sneeuwketting achterhaald?
Het antwoord is “Nee! Maar Michelin heeft nu een sneeuwketting van kunsstof die met koolstof is versterkt. Alleen is deze nog lang niet overal toegestaan omdat er geen stalen ketting meer inzit. De toekomst zal uitwijzen of dit snel zal veranderen. Deze ketting werd overigens wel goed getest.
Alle traditionele sneeuwkettingen halen in de eindbeoordeling een ‘goed’. Ze scoren het best in wisselende omstandigheden van losse sneeuw, dooiende sneeuwprut of ijs en montage is niet ingewikkeld. Winterbanden van goede kwaliteit vormen momenteel nog de grootste concurrent. Echter bij kettingplicht moeten dan alsnog nog sneeuwkettingen gemonteerd worden.
In Oostenrijk worden textiele tractiehulpen bij kettingplicht niet geaccepteerd als sneeuwketting” aldus de ANWB in de sneeuwkettingentest 2009.
Hoe weet ik de juiste maat de sneeuwketting?
Hiervoor moet je een aantal maten van de band weten. Deze staan op de zijkant van elke band. Je ziet daar een aantal getallen en letters staan zoals bijvoorbeeld 165/65 R 15 91H TL.
De rode gegevens heb je nodig voor de maat van je sneeuwketting. Deze codes betekenen achtereenvolgens:
- 165 = breedte van de band in milimeters
- 65 = hoogte / breedte verhouding van de band in procenten
- 15 = maat van de velgen in inches ( de velgdiameter).
Als je deze maten doorgeeft bij de aanschaf van een set sneeuwkettingen weet je zeker dat deze netjes om je banden passen.