Rijden in winterse omstandigheden vraagt om extra maatregelen. Lees onze tips »

Rijden in Winterse omstandigheden

Tips om een gladde weg de baas te blijven

In dit artikel informeert Sneeuwsport.info je over de mogelijkheden om je goed voor te bereiden op een veilige reis met deauto naar je wintersportbestemming.

Houdt er rekening mee dat er in steeds meer wintersportlanden speciale verkeersregels bij komen om het rijden onder winterse omstandigheden veiliger te maken. Deze regels kunnen per land verschillen. Op je rit naar de sneeuw kun je dus met wisselende regels te maken krijgen als je door meerdere landen naar de plaats van bestemming moet.

Als je met de eigen auto naar de wintersport gaat zul je rekening moeten houden met de winterse weersomstandigheden en die kunnen met vorst, sneeuw en ijzel niet ongevaarlijk zijn. Met de juiste maatregelen kun je in elk geval veel problemen voorkomen en de veiligheid van jezelf en medereizigers verhogen.

Extra tips voor rijden in de sneeuw

Tip » Wegenwacht Europa is altijd handig bij pech onderweg

Met de juiste winterbanden en/of sneeuwkettingen verhoog je de veiligheid en maak je de kans op slippen kleiner.

Winterbanden en sneeuwkettingen zijn echter geen garantie dat je niet meer kan slippen. Beperk dus je snelheid en houdt je aan de lokaal voorgeschreven maximum snelheid. Mocht je een aanrijding krijgen en je hebt je niet aan de lokaal voorgeschreven regels gehouden dan loop je een goede kans dat je volledig aansprakelijk voor de schade wordt gehouden!

Heb je geen ervaring met rijden in de sneeuw of ga je met een huurauto of misschien zelfs een nieuwe auto naar de wintersport? Probeer dan eens op een grote besneeuwde parkeerplaats (zonder auto's) of in open terrein uit hoe je auto reageert op een glad wegdek. Nog beter is het om eens een slipcursus te volgen zodat je weet hoe je auto reageert en hoe je deze veilig uit een slip haalt. Een slipcursus is niet alleen nuttig maar ook heel leuk om te doen!

Tenslotte adviseren wij om vooral uitgerust op reis te gaan. De vakantie begint op het moment dat je vertrekt, zorg er dus voor dat je ook lekker ontspannen en uitgerust kunt vertrekken. De kans op ongelukken en/of brokken wordt daarmee al verkleind! Jaarlijks gebeuren er vele (vaak dodelijke) ongelukken op gladde en besneeuwde wegen.

Ga je met de eigen auto naar de wintersport? Zorg dan in elk geval voor goede winterbanden. Zelfs als het in een land niet verplicht is ben je het verplicht voor jezelf en je medereizigers :-)

Met bovenstaande tips kun je je maximaal voorbereiden op een zo veilig mogelijke reis met de auto.

Plan de reis naar de sneeuw met Google Maps

Op onze pagina's met wintersportgebieden treft u telkens onder in elke pagina een kaart van de bestemming met een Google Map.

Deze kaart geeft het terrein weer van de omgeving waar je naar toe gaat inclusief de hoogtes.

De bestemming is aangegeven met een pijl en een tekstballon. Als je vervolgens je postcode + woonplaats in tikt krijg je een volledige routebeschrijving inclusief een indicatie van de reistijd. Is de tekstballon niet zichtbaar klik dan eerst op de pijl!

Grotere kaart weergeven