Wintersport met kinderen vraagt een goede voorbereiding. Met deze tips en aanbiedingen voor wintersport met baby's, peuters, kleuters, schoolgaande kinderen en teeners helpen wij je graag om de juiste keuzes te maken. Lees meer...

Wintersport met baby, peuter, kleuter of schoolgaande kinderen?

Wintersport met kinderen is een belevenis voor het hele gezin. Toch valt het organiseren van een wintersportvakantie met kinderen niet te onderschatten. Het is belangrijk goed op voorhand na te denken over je reis.

De leeftijd van je kinderen speelt in je keuzes een belangrijke rol. Naast het skimateriaal en de skikleren zijn er een hele reeks zaken die bepalend zijn voor een geslaagde wintersportvakantie. Welk skigebied kies je? Welke activiteiten zijn er voor jouw kinderen voorzien in dit skigebied? Ga je op hotel, appartement of chalet? Hoe ver ligt je verblijfplaats verwijderd van de liften of skipistes? Organiseer je de reis zelf, of boek je een kant en klare reis via een reisbureau of reisorganisator? Hoe zit het met de skilessen... 1001 vragen die je jezelf best stelt voor je op wintersport met kinderen vertrekt.

Lees ook onze tips over wintersport met kinderen in:

Je kunt ook meteen de aanbiedingen bekijken voor wintersport voor beginners. Steeds populairder voor een familievakantie met kinderen wordt trouwens de all-inclusive wintersportvakantie. Naast de skipas en het verblijf zijn ook eten en drinken voor je geregeld.

Wintersport met baby of peuter

Als fervente wintersporter is het moeilijk een wintersportvakantie over te slaan. Uiteraard hoeft dit niet. Ook met baby’s en peuters is het perfect mogelijk een geslaagde wintersportvakantie te beleven. Natuurlijk hangt veel af van het skigebied en de verblijfplaats die je kiest.

Verschillende skigebieden in Oostenrijk, Italië, Zwitserland en Frankrijk bieden baby- en peuteropvang aan de pistes aan. Terwijl jij gaat skiën neemt de kinderopvang jouw kleintje van je over. Weet wel dat deze opvang duur is. Ook de verplaatsing van en naar de opvang kan vervelend zijn. Kies daarom best een verblijfplaats dicht bij de opvang.

Verschillende reisorganisatie spelen handig in op gezinnen met baby’s en peuters en bieden wintersport met kinderen formules aan. In de reis is baby- en peuteropvang voorzien. Ook hotels spelen graag in op de nood aan kinderopvang en voorzien dit in het hotel.

Een andere en wat goedkopere oplossing is “skiswitchen”. Je gaat met meerdere gezinnen op wintersportvakantie. Op voorhand spreek je af wie welke dag op de kinderen zal passen. Ook oma en opa gaan misschien graag mee op reis om halve dagen te skiën en halve dagen op de kleinkinderen te passen.

Wintersport met Kleuter

Wanneer je kleuter klaar is om de ski’s aan te binden hangt af van kleuter tot kleuter. Ook het weer en het gekozen skigebied spelen hierin een belangrijke rol. Heel wat skigebieden passen zich aan de behoefte van de ouders aan en voorzien kleuteropvang met initiatie ski. Kleuters die er klaar voor zijn kunnen op de babypiste hun eerste stappen op de ski’s zetten.

Voor reisorganisaties ligt deze leeftijd heel wat moeilijker. Sommige kleuters zijn echt wel klaar om een halve dag les te volgen, terwijl andere dat nog helemaal niet zijn. Zeker wanneer de skiomstandigheden wat slechter zijn is het niet aan te raden met kinderen tussen 3 en 5 jaar de piste op te gaan. Een hotel of appartement vlakbij een babypiste is natuurlijk ideaal.

Wanneer je op wintersport met kinderen gaat, zorg dan steeds voor goed passende en aangepaste skikleren. Wanneer je kind het te warm of te koud heeft, kan dit een domper zijn op het plezier. Weet ook dat in de meeste landen een helm aangeraden wordt, in Oosterijk, Italië en Polen is een helm bij kinderen zelfs verplicht.

Wintersport met schoolgaande kinderen

Vanaf de leeftijd van 6 gaat het skiniveau van je kind snel vooruit. Zeker wanneer er les gegeven wordt door een gediplomeerde skileraar. Een probleem dat zich wel vaker stelt is het feit dat de plaatselijke skileraren geen Nederlands spreken. Reisorganisaties nemen vaak Nederlandstalige skimonitoren mee. Deze skileraren gaan meestal op vrijwillige basis mee. Hierdoor kan de prijs van de skilessen enorm gedrukt worden.

Wie op wintersport met kinderen gaat leert zo goed als altijd eerst zijn kinderen skiën. Rond de leeftijd van 9 komt ook de interesse voor het snowboarden. Het is best dat je je kind hier de vrije keuze in laat. Later beslist je kind wel zelf wat hij of zij het leukste vindt.

Het is altijd fijn om naast het skiën nog andere activiteiten met je kinderen te kunnen doen. Een skigebied met veel afwisseling maakt je vakantie nog leuker. Veel skigebieden zetten de laatste jaren enorm in op deze nevenactiviteiten en hebben vaak een rodelbaan, zwembad, binnenspeeltuin, hondensleeën, rijden met de sneeuwscooter, avondskiën, fakkeltocht… In sommige skigebieden is het zelfs mogelijk ’s avonds mee te rijden in een pistenbully.

Wintersport met tieners

Tieners houden wel van wat uitdaging. Zowel op als naast de piste gaan ze constant op zoek naar plezier. En gelijk hebben ze natuurlijk. Tieners kiezen er vaker voor om geen ski- of snowboardlessen meer te volgen. Ze gaan graag alleen op pad met enkele vrienden of vriendinnen. Toch kan een goede leraar hen nog heel veel leren. Een paar dagen ski- of snowboardles volgen om de techniek bij te schaven is zeker aan te raden.

Eens tieners de vrijheid hebben geproefd is het moeilijk hen nog in te tomen. Een te klein skigebied kan tieners gaan vervelen. Zie dat er zowel op de piste als naast de piste voldoende activiteiten zijn. Denk hierbij aan een funpark, boardercross, halfpipe, avondskiën… Ook een goede après-ski en discotheek maakt het voor tieners een echte topvakantie.