Wintersport met Skipas

Goedkope Wintersport Oostenrijk inclusief skipas en sneeuwgarantie.

Alle aanbiedingen »

Chalets en Appartementen

Een appartement of chalet boeken in Oostenrijk voor de beste prijs.

Nu zoeken »

Aanbiedingen wintersport Oostenrijk

Aanbiedingen wintersport Oostenrijk van de beste reisaanbieders.

Meer info »

Wintersport in Ferienregion Lungau

Lungau: paradijs voor wintersporters en rustzoekers

lungau

Ingebed tussen de Niederen Tauern en de zacht glooiende heuvels van de Nockbergen ligt de Lungau in het zuiden van het Salzburgerland.

Een specialiteit van de regio is de hoge ligging. Alle 14 dorpen liggen boven de 1000 m wat de Lungau tot een uitstekend wintersportgebied maakt. De plaatsen variëren van sfeervol en gezellig met kenmerkende dikwijls kleurige huizen.

De grotere dorpen bieden een keur aan winkels, restaurants, bars en goede infrastructuur, de kleinere buurtschappen liggen weggedroomd in stille zijdalen. Maar ze hebben één ding gemeen: het massatoerisme gaat aan de Lungau voorbij.

Er kan genoten worden van een ontspannen wintersportvakantie, waar wandelaars langlaufers nog plekken vinden waar ze alleen met de natuur zijn en lange wachttijden bij de bergbanen en skiliften niet voorkomen.

Vier skigebieden voor kind tot crack

De Lungau herbergt 4 skigebieden met een totaal van 190 km skipisten en 47 bergbanen en skiliften. De afdalingen liggen op een sneeuwzekere hoogte tussen 1000 en 2400 m. Twee van de skigebieden (Aineck en Katschberg) zijn aaneengesloten.

Skiregion Katschberg

Skiregion Katschberg

De Katschberg ligt tussen Karinthië en Salzburg in de Hohe Tauern op een hoogte van 1650 tot 2220 m. Het gebied is klimatologisch zeer bevoorrecht omdat de sneeuw zowel van het zuiden als het noorden komt. Het gebied telt meer dan 60 km pisten en 16 liften waar wachttijden nauwelijks voorkomen. De zeer brede pisten zijn geschikt voor beginner tot veeleisende skiër.

Voor snowboarders is er een Halfpipe en Bigjump, liefhebbers van afdalingen in diepe sneeuw kunnen hun hart ophalen en wie wil weten hoe snel het allemaal gaat kan terecht op de “Wie Schnell Bin Ich” WISBI-piste met tijdmeting! In het gebied verkeert een gratis skibus en wie de skidag te kort is kan op maandag en donderdag van 19.00-22.00 uur terecht op één der verlichte pisten.

Aineck

In St. Margarethen ligt de ”Skischaukel Aineck-Katschberg”. Het skigebied telt als een geheime tip voor alle facetten van de wintersport. Hier vinden carvers, snowboarders en alle andere sneeuwsportliefhebbers ideale omstandigheden op meer dan 60 km over het algemeen brede pisten in alle moeilijkheidsgraden.

Aineck heeft een lift- en pisteverbinding met Katschberg en is vooral zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. 6 Stoeltjes- en 10 sleepliften zorgen voor het vervoer naar en op de pisten. Voor snowboarders is er een Funpark me Half Pipe, Pro Jump, Slide en een 360er. Ook is er een Kinderfunpark en een kinderopvang

Grosseck-Speiereck

Een bijzonderfamilievriendelijk skigebied is de „huisberg“ Grosseck-Speiereck. De pisten liggen op ene hoogte tussen 1800 en 2400 m en zijn daardoor bijzonder sneeuwzeker tot in het voorjaar. Het gebied telt 41 km pisten waarop 9 skiliften voor het vervoer zorgen.

Vanuit Mauterndorf-Hammer gaat het met de moderne 8-persoonsgondelbaan in slechts 8 minuten naar het bergstation op 2400 m. De wachttijden bij de liften zijn te verwaarlozen, ook in het hoogseizoen. Geliefd is de 4,5 km lange dalafdaling. Voor de goede skiërs bieden zich tal van afdalingen buiten de pisten in ongerepte sneeuw aan.

Nieuw is de stoeltjeslift voor drie personen als vervanger van een sleeplift. Tegelijkertijd werd ook een nieuwe familieafdaling gecreëerd. In Mauterndorf is een oefenpiste met transportband voor kinderen en beginnende skiërs evenals een kinderskischool.

Fanningberg

Fanningberg

De Fanningberg(1497-2050) ligt in het hart van de Lungau en is door de tegen windbeschermde en zonnige ligging een familieskiberg bij uitstek. Het skigebied heeft 41 km pisten waarop 5 liften voor het vervoer zorgen.

15 km van de pisten kan kunstmatig van sneeuw worden voorzien. Met de moderne Samsonjet is men in 7 minuten op het hoogste punt van 2050 m. De stoeltjeslift heeft een kunststof kap, zodat ook bij kou de tocht naar de top aangenaam blijft.

Schönfeld-Karneralm

Door de hoogte tussen 1500 en 2200 m is sneeuw gegarandeerd tot ver in het winterseizoen. De 30 km pisten met 6 liften liggen op de zacht glooiende hellingen van Lungauer Nockbergen in het zuiden van de regio. Het gebied is vooral zeer geschikt voor een skivakantie met de kinderen. Maar ook snowboarders en tiefschneefans vinden er volop mogelijkheden. Ook wandelaars, liefhebbers van skitoeren en langlaufers kunnen goed uit de voeten in Schönfeld-Karneralm.

Eén skipas voor alle skigebieden

De Skiregion Lungau biedt voor de skigebieden Aineck-Katschberg, Fanningberg en Grosseck-Speiereck één skipas. Er worden ca. 120 km pisten en ruim 30 bergbanen en skiliften met de skipas ontsloten. Meer informatie: www.skiregion-oberlungau.at Een nog uitgebreider liftabonnement is de “Lungo” skipas, deze is niet alleen geldig in de Lungauer skicentra Aineck - Katschberg, Fanningberg, Großeck - Speiereck maar ook in het nabijgelegen Obertauern. De pas ontsluit meer dan 200 km pisten met 57 bergbanen en skiliften. Meer informatie: www.lungo.at

Paradijs voor langlaufers

Paradijs voor langlaufers

De Lungau heeft zich de laatste jaren tot een echt paradijs voor langlaufers ontwikkeld. De hoge ligging van de dalen (boven de 1000 m) biedt sneeuwzekere winters. De regio wordt doorsneden met meer dan 150 km afwisselende loipen, die dagelijks onderhouden worden.

Daarmee heeft de Lungau zich het predikaat “grootste aaneengesloten loipennet van Oostenrijk” verworven. Er zijn ontelbare tochten door prachtige winterse gebieden te maken. De ambiteuze langlaufer vindt ca. 70 speciale skatingloipen.

Er ligt een flink aantal loipen op grotere hoogte, waardoor sneeuwzekerheid tot in het voorjaar gegarandeerd is. Er zijn vier absoluut sneeuwzekere „Höhenloipen“. De 20 km lange Schönfeldloipen liggen tussen 1730 en 2020 m, de loipe rond het op 1500 m hoogte liggende bergmeer Prebersee is 10 km lang, de 16 km lange Lignitzloipe ligt tussen 1170 en 1400 m, in Obertauern zijn 4 loipen die met een totale lengte van 28 km op 1740 m liggen.

Wie graag met kleine kinderen de loipen in gaat kan in Weisspriach een speciale langlaufslee huren. Pa of ma kunnen al langlaufen deze slee makkelijk door de loipen voortrekken, zodat ook de kinderen genieten kunnen van de frisse berglucht en het mooie Lungauer landschap.

Gratis Lungauer Langlaufnadel

Omdat het onderhoud van één der grootste langlaufcentra van Oostenrijk veel geld kost, wordt van de gebruikers van het loipennet een kleine vergoeding gevraagd.

Door het aanschaffen van de “Lungauer Langlaufnadel“ wordt een belangrijke bijdrage geleverd in de onderhoudskosten van de loipen. Bovendien wordt er een mooie herinnering mee aangeschaft, want de speld is ontworpen door de lokale kunstenares Karin Ganatschnigg.

De exclusief vormgegeven langlaufspeld kost € 10 en is verkrijgbaar bij de VVV-kantoren, aan het startpunt van de loipen en bij de verhuurders.

Door de hele regio rijden bussen, waarmee alle loipen makkelijk bereikbaar zijn en ook na een tocht huiswaarts mee gekeerd kan worden. De Loipenbus-combikaart is een week geldig op alle buslijnen in de Lungau en kost incl. de Langlaufspeld voor het gebruik van de loipen € 25.

Lungau ook voor prachtige skitochten buiten de piste

Voor liefhebbers van skitochten buiten de skigebieden biedt de Lungau volop mogelijkheden. Een makkelijk hulpmiddel voor het plannen van skitoeren is de “Skitourenführer Lungau”. De gids is niet gebonden, maar wordt als A5 map aangeboden.

Alle bladen waarop de tochten beschreven zijn waterdicht opgeborgen in een plastic hoes en kunnen probleemloos op de tocht meegenomen worden. Men kan dus alleen de map meenemen voor de te maken skitoer. Ieder toer bestaat uit minimaal drie tweezijdig bedrukte infobladen, een tochtbeschrijving met foto, kaartmateriaal en een 3D-hoogteprofiel.

Samen vormen ze een efficiënte leidraad voor het plannen van en tijdens de tocht. De „Skitourenführer“ omvat 20 tochten in diverse moeilijkheidsgraden en is tegen een vergoeding van € 8 verkrijgbaar bij het kantoor van de Ferienregion Lungau en alle informatiebureau’s in de regio. Meer informatie: www.touren.at

Skiën en golf op één dag

In de Lungau kan aan het eind van het winterseizoen skiën en een partijtje golf  gecombineerd worden. De relatief hooggelegen skigebieden zijn dan nog volop in bedrijf zijn. Daarvoor wordt de „Combikarte Ski & Golf“ uitgegeven.

De kaart geeft recht op een ochtend skiën (tot 13.00 uur) in een skigebied naar keuze in de Skiregion Lungo (Aineck-Katschberg, Grosseck-Speiereck, Fanningberg en Obertauern) en in de middag kan een golfrondje gelopen worden op de Golfclub Lungau. De combikaart kost € 35 is geldig vanaf 15 maart tot het einde van het seizoenl en is bij de liftkassa‘s in de Skiregion Lungo verkrijgbaar. Meer informatie: www.lungo.at

Winterwandelen een bijzondere belevenis

De winterse Lungau biedt veel mogelijkheden voor mooie wandelingen. Ver van de alledaagse drukte genieten van de natuur, de stilte en een prachtig ondergesneeuwd landschap. Maar dat kan niet alleen op wandelschoen. Wie helemaal weg wil “van de wereld” kan tochten op sneeuwschoenen maken en plekken bereiken die zelfs voor de gewone wandelaar niet bereikbaar zijn. De sneeuwschoenen kunnen in de lokale sportzaken gehuurd worden en wie het optimaal wil beleven trekt er met een gids op uit, die de weg weet te vinden naar de prachtigste plekken. Er worden regelmatig tochten georganiseerd.

Nog meer winterplezier

Schaatsen

winterplezier

In de Lungau zijn diverse ijsbanen waarop niet alleen kinderen veel, plezier hebben. Ook volwassenen kunnen van het ijs genieten, dat kan op de talrijke natuurijsbanen in de regio. De schaatsen kunnen op de meeste banen gehuurd worden. Wie de winterse Oostenrijkse volksport Eistockschiessen eens wil uitproberen kan ook op diverse banen terecht. Men legt u graag uit hoe dit “kegelen op ijs” in zijn werk gaat. Moeilijk is het niet en een potje geeft veel plezier.

Rodelen

Sleetjerijden, of rodelen op z’n Oostenrijks, is een sport voor jong en oud. De kleintjes kunnen zich op de meeste oefenhellingen met de schotellift om hoog laten slepen voor een spannende afdaling. Maar het echte werk is toch voor de ouderen weggelegd op de natuurrodelbanen die er in diverse lengtes en moeilijkheidsgraden in de hele Lungau te vinden zijn.

Vooral een snelle afdaling in de donkere avonduren is een geliefde bezigheid. Maar uiteraard niet voordat er eerst een bezoek aan een gezellige berghut gebracht is!Na drank en muziek gaat het soepel dalwaarts. Helemaal mooi is het als ook de maan zich in een heldere sterrenhemel laat zien.

Romantische arrensledentochten

Het romantische winterlandschap in de Lungauer zijdalen leent zich optimaal voor lange tochten in de arrenslede. Diverse boeren bieden deze tocht aan, ze zijn er in verschillende lengtes en kunnen gemaakt worden in sleden voor 2 tot grote koetsen voor gezelschappen tot 12 personen.