Wintersport met Skipas

Goedkope Wintersport Oostenrijk inclusief skipas en sneeuwgarantie.

Alle aanbiedingen »

Chalets en Appartementen

Een appartement of chalet boeken in Oostenrijk voor de beste prijs.

Nu zoeken »

Aanbiedingen wintersport Oostenrijk

Aanbiedingen wintersport Oostenrijk van de beste reisaanbieders.

Meer info »

Skivakantie in Karinthië (600 – 2000 m)

Volop wintersportplezier in de Ski- und Naturarena Kärnten

Ski- und Naturarena Kärnten

De "Ski- und Naturarena Kärnten" wordt gevormd door het Gailtal, Gitschtal, Lesachtal en de Weissensee"

. De regio herbergt met de Skiarena Nassfeld Hermagor-Kärnten het grootste skicentrum van Karinthië. Daarnaast hebben de plaatsen Weissbriach, Weissensee en Kötschach-Mauthen kleine, maar aantrekkelijke familieskigebieden.

De regio wordt wel eens een "Schneeloch" genoemd. Ook een nog zo zwakke Adriadepressie zorgt voor sneeuw in de Karnische Alpen. Om niets aan het toeval over te laten kan dankzij een moderne besneeuwingsinstallatie het gehele skigebied kunstmatig van sneeuw voorzien worden.

De Skiarena Nassfeld bevindt zich in het zuidwesten van het Oostenrijkse bondsland Karinthië aan de grens met Italië. Het skigebied heeft ruim 100 km pisten in alle moeilijkheidsgraden. Het grootste deel van de pisten ligt op een sneeuwzekere hoogte tussen 1400 en 2000 m. 30 Moderne bergbanen en skiliften (waaronder 5 kabinebanen, drie stoeltjesliften voor zes en vier voor vier personen) zorgen voor het transport naar en op de pisten.

Nieuw is een comfortabele stoeltjeslift voor zes personen die van Nassfeld naar de Madritsch gaat. Deze lift vervangt drie sleepliften.

Vanuit het Gaildal bij het dorpje Tröpolach wordt het skigebied ontsloten door de Millennium-Express. Deze snelle gondelbaan behoort met een lengte van 6 kilometer tot de langste van Europa. De tocht naar bijna 2000 m duurt slechts 17 minuten.

Een uitdaging is de 7,6 km lange dalafdaling "Carnica" naar het dalstation. De piste overbrugt een hoogteverschil van 1212 m. Ieder vrijdagavond wordt het onderste deel van de piste omgetoverd tot één der langste verlichte piste van Europa.

Wie voor een onderkomen in Nassfeld kiest, woont midden in het skigebied en heeft de pisten en liften voor de deur. Men hoeft overigens niet nabij het dalstation een verblijfplaats te zoeken, want in de hele regio zorgen skibussen voor gratis vervoer naar het dalstation en ook weer terug. Ook langlaufers, wandelaars en schaatsers kunnen van deze service gebruik maken. De bussen rijden naar alle ijsbanen op o.a. de Weissensee en Pressegger See en de startpunten van de loipen.

Snowboarden

Snowboarders

Voor Freestylers en snowboarders zijn er twee Funparks midden in het skigebied. Ze beschikken over o.a. een Twinpipe, Quarterpipe, Boarder-Cross-trainingstraject en High Jump. De Funparks bevinden zich op de Watschiger Alm op de Gartnerkofel en boven het dorp Sonnleitn.

Skitoeren

De regio leent zich ook uitstekend voor het maken van skitoeren. Vooral het ongerepte landschap van het Lesachtal is zeer aantrekkelijk voor liefhebbers van rust en diepe sneeuw. De mooiste toeren bevinden zich in de Lienzer Dolomieten en de Karnische Alpen. Ze vergen een klim op vellen tussen de twee en vier uur.

Als beloning ligt meer dan 1600 meter hoogteverschil klaar voor een opwindende afdaling door de poedersneeuw over maagdelijke hellingen. Er zijn veel skiroutes, over de zeven mooiste kunnen de lokale VVV-kantoren alle informatie verschaffen. Ook de skischolen in de regio bieden de mogelijkheid om met ervaren skigidsen de bergen in te trekken.

Familieskigebieden

Behalve de Skiarena Nassfeld liggen er nog drie kleine familieskigebieden in de Ski- und Naturarena Kärnten. Met de pisten van Weissbriach, Weissensee en Kötschach-Mauthen komt het totale aantal pistenkilometers in de regio om 119. De pisten bij deze dorpen zijn vooral aantrekkelijk voor gezinnen met kinderen en lerende skiërs en snowboarders.

Evenals in het grote Nassfeld-skigebied kunnen ook hier alle pisten kunstmatig van sneeuw voorzien worden. Voor deze kleine skigebieden zijn er aparte skipassen, die vanzelfsprekend voordeliger zijn dan de Nassfeld-skipas. Deze skipas is vanaf de 1½ dagpas geldig in alle skigebieden van Karinthië en Oosttirol.

Uitgestrekt langlaufcentrum in Ski- und Naturarena Kärnten

De Ski- und Naturarena Kärnten is het grootste langlaufcentrum van Karinthië. Het loipennet is ruim 300 km lang. De 42 dubbelgespoorde routes liggen op sneeuwzekere hoogte tot 1500 m.  Het centrum van het langlaufgebied ligt in het Gailtal, het Lesachtal en aan de Weissensee.

De loipen zijn beschikt voor het klassieke langlaufen en de schaatstechniek. 18 van de 42 loipen liggen tussen 1000 en 1500 m. Een aanbeveling zijn de Obergailtaler Panoramaloipe en de sneeuwzekere Grenzlandloipe in het Lesachtal. Uniek is sledehondenloipen in Kirchbach. Deze mag overigens niet door langlaufers gebruikt worden.

langlaufcentrum

Enkele van de langlauftrajecten lopen langs de grens met Italië en worden de "Smokkelaarsloipen" genoemd omdat ze over routes gaan die vroeger door smokkelaars gebruikt werden. Eén der meest uitdagende loipen is de 12 km lange Gitschtal-Wanderloipe, die van Hermagor tot Weissbriach in het Gitschtal loopt.

In het dal van de Weissensee ligt alleen al een net van 60 km loipen tot een sneeuwzekere hoogte van 1400 m. Daaronder enkele loipen die op het bevroren meer getrokken zijn. Deze loipen parallel aan de ijsbanen, waar 's winters de vele schaatswedstrijden en -marathons worden gehouden.

De loipen in het Lesachtal zijn verbonden met die van Obertilliach in het naburige Oosttirol. Via het Plöckengebiet in het Oberen Gailtal kan men de grens over naar Italië en op Nassfeld ligt een 4 km lange hoogteloipen rond om het Italiaanse grensmeertje Lago Pramollo.

Voor wie de terugweg na een ontspannende langlauftocht te lang is kan in de gratis skibus stappen om weer thuis te komen. Deze bus brengt de langlaufers overigens ook gratis naar alle loipen in de Ski- und Naturarena. De loipen worden dagelijks opnieuw getrokken en geprepareerd en zijn mede om die reden voorzien van het "Kärntner Loipengütesiegel".

De langlaufscholen in de Ski- und Naturarena Kärnten geven les in zowel de klassieke als scatingtechniek. Er worden diverse langlaufarrangementen aangeboden incl. verblijf en langlauflessen.

Kinderland Weissensee voor de kleinste wintersporters

Weissensee

Aan de Weissensee werd afgelopen winter Kinderland voor de jongste gasten geopend. Het is voorzien van de modernste middelen om de kleinste wintersporters optimaal te kunnen begeleiden tijden de sneeuwvakantie.

Het nieuwe "Kinderland" beschikt o.a. over een 21 m lange lopende band, zodat de beginnende skiërtjes niet bergopwaarts hoeven te lopen om de eerste bochtjes kunnen draaien. Voor de al wat gevorderde kinderen is er een 48 m lange lopende band en een 120 m lange schotellift.

Aan een skicarrousel wordt glijden geleerd en de ouders kunnen de verrichtingen van hun kroos op comfortabele bakjes zittend volgen.

Kinderland heeft een opvang- en speelruimte waar de kinderen ook een lunch voorgeschoteld krijgen. De grappige pinguïn Bobo en de goedmoedige beer Meterix zijn hier uiteraard van de partij!

Voor gasten met een dag- of meerdaagse skipas is de entree voor Kinderland gratis!

Kinderen graag geziene gasten in Nassfeld

Nassfeld

Onder het motto "All in one" biedt de Bobo-Miniclub in de Skiarena Nassfeld (Karinthië, Oostenrijk) aan kinderen vanaf 2 jaar een voordelig pakket incl. omvangrijke opvang en begeleiding. De allerkleinsten kunnen onder het wakende oog van de pinguïn Bobo zowel skiën leren als lekker in de sneeuw ravotten, sneeuwpoppen en sneeuwkastelen bouwen enz.

De kinderclub ligt in het skigebied bij het middenstation van de nieuwe kabinebaan. Pa en ma kunnen rustig genieten van het weidse skigebied en af en toe naar de kinderen kijken.

Er is een vijfdaags arrangement incl. de skilessen en alle andere faciliteiten van de Bobo-Miniclub incl. middageten en de huur van een complete skiuitrusting met helm. De allerkleinsten kunnen ondergebracht worden in het Bobo-kinderdagverblijf "Take Care".

Kinderskiplezier en kortingen dankzij Bobo en Meterix

Kinderen hebben een speciaal plekje in de Ski- und Naturarena Kärnten (Karinthië, Oostenrijk). De kleine pinguïn "Bobo" zorgt voor een heerlijke wintersportvakantie van de kleinste gasten. Hij staat de kinderen vooral bij tijdens de skilessen in de speciale kinderskischool.

De goedBobo Kinderclub

gemutste brombeer "Meterix" zorgt voor een speciaal kortingsysteem, waarbij niet de leeftijd maar de lengte van de kinderen de prijs van de vakantiekosten bepaalt.

In de "Bobo-Kinderclub" in Nassfeld en aan de Weissensee is de kleine pinguïn de baas. Bobo zorgt voor optimale veiligheid en een uitstekende begeleiding van de kleintjes in de skischool. Skiën leren met spel en plezier staat voorop. Vijf dagen "Ski met Spiel und Spass" is er al vanaf € 168 incl. de huur van een goede kinderskiuitrusting.

Aan de Weissensee krijgt Bobo bovendien hulp van de kleine beer "Meterix". Deze vriendelijke beer staat borg voor flinke kortingen voor de kleinste gasten in hotel, skilift, skiverhuur en skilessen. Er wordt niet naar leeftijd, maar naar lichaamslengte betaald. Dat kan al snel een behoorlijk voordeel opleveren. 

Er zijn diverse weekarrangementen voor twee volwassenen en 1 kind tot 130 cm. Inclusief zijn de skicursus en skihuur voor het kind en een zesdaagse skipas voor allemaal.

Veel schaatswedstrijden op de Weissensee

Jaarlijks vriest midden december de Weissensee dicht en vormt met 6,5 km² het grootste natuurijsoppervlak van Europa. Daarmee ontstaat een enorme speelweide waarop vele soorten ijspret te beleven zijn.

Het bekendsAlternatieve Elfstedentocht

te is uiteraard het marathonschaatsen in januari. De omgeving van de Weissensee kleurt dan rood, wit en blauw door de duizenden Nederlandse schaatsliefhebbers en marathonschaatsers met hun aanhang. Iedere winter staan de laatste weken van januari in het teken van een uitgebreid  schaatsprogramma rond de Alternatieve Elfstedentocht.

In deze periode worden diverse wedstrijden over verschillende afstanden gereden met als koningsdiscipline de 200 km lange "Elfstedentocht". De recreant kan zolang de ijsbanen op het meer open zijn dagelijks gewoon een stukje schaatsen. Langs de trajecten staan diverse "koek en zopies" waar een warm glas Glühwein of thee gedronken kan worden. Iedere week op vrijdag is er een marathon, waarbij de gasten kunnen kiezen uit 10, 20 of 50 km.

Inschrijven voor de "Alternative Elfstedentocht" kan op www.weissensee.nl

Bonuscard als skipas en betaalmiddel

In de Skiarena Nassfeld is de kamersleutel, handsfree skipas en het betalingsverkeer verenigd in één chipkaart. Met deze Bonuscard worden alle deuren geopend. Niet alleen de draaihekken van alle 30 bergbanen en skiliften vanzelf open. De kaart fungeert ook als betalingsmiddel in de skischool, de sportzaken, in restaurants en skihutten. In enkele hotels kunnen zelfs de kamerdeur met behulp van de Bonuscard geopend worden.

De oplaadbare kaart voorkomt op de eerste vakantiedag het soms lange wachten bij het liftkassa's. Meer dan 120 bedrijven (van clubhotel tot wintercamping) bieden de hele winter de speciale Bonus- en Hitweek-arrangementen. Deze omvatten o.a. zeven overnachtingen, de zesdaagse skipas en 6 dagen skihuur met als alternatief daarvoor een snowboard- of carvingcursus van 3 dagen.

IJsgolf op de Weissensee

ijsgolf

Medio februari wordt op de Weissensee het traditionele internationale ijsgolftoernooi georganiseerd. Er wordt niet direct op ijs gespeeld, maar op het daarop liggende platgewalste sneeuwdek.

Als "green" of liever gezegd "white" fungeert een nog fijner geprepareerde sneeuwlaag, maar het putten daarop blijft een lot uit de loterij.

Om het de golfers iets makkelijker te maken is bij iedere "white" een bezem beschikbaar om de putlijn voor de slag nog even bij te werken.

De rough bestaat uit ongeprepareerde sneeuw waarin witte ballen nauwelijks zijn terug te vinden. Gespeeld wordt daarom met gekleurde golfballen.

Winterkamperen in de Ski- und Naturarena Kärnten

In de Ski- und Naturarena Kärnten - Gailtal, Gitschtal, Lesachtal, Weissensee (Karinthië, Oostenrijk) kunnen winterkampeerders goed terecht. Er zijn diverse van alle gemakken en speciaal voor de winter uitgeruste campings.

Topper is ongetwijfeld Wintercamping "Schluga Camping Welt" aan de dichtgevroren Pressegger See bij Hermagor. De camping beschikt over royale standplaatsen met alle nutsaansluitingen, een restaurant, droogruimtes enz. Maar ook is er een "Gesundheitshaus" en een trainingscentrum om het lijf ook in de wintervakantie fit te houden.

Het hele winterseizoen zijn er veel evenementen. In de kerstvakantie is er o.a. een boerenkerstmarkt, een ijsstokschiettoernooi, filmvoorstellingen, knutselen voor de kleintjes en een kerstfeest onder de kerstboom in Schluga's Gasthaus. De camping biedt attractieve arrangementen voor een week (of langer) winterkamperen.

Inl.: Schluga Camping Welt, Norbert Schluga Vellach 15, A-9620 Hermagor, Oostenrijk, tel. 0043 4282-2051, fax 0043 4282-2881-20, e-mail camping@schluga.com, internet: www.schluga.com

Andere wintercampings in de Ski- und Naturarena Kärnten zijn:

  • Camping Flaschberger, Josef Flaschberger, A-9620 Hermagor, Vellach 27, tel: 0043 4282- 2020
  • Alpencamping, Josef Kolbitsch, A-9640 Kötschach 284, tel. 0043 4715-429
  • Camping Lesachtal, M. Oberluggauer, A-9655 Maria Luggau tel: 0043 4716-209
  • Camping Alpendorf, Johann Santner, A-9622 Weissbriach, tel. 0043 4286-265