Gröden - Val Gardena. Zuid-Tirol (1226 - 2700 m)  

Wintersport met Skipas Italië

Goedkope Wintersport Italië met skipas en sneeuwgarantie. MET SKIPAS

Chalets en Appartementen Italië

Boek zelf een appartement of chalet in Italië. Nu veel keus! ACCOMMODATIES

Aanbiedingen wintersport Italië

Aanbiedingen wintersport Italië van de beste reisaanbieders. AANBIEDINGEN

Grenzeloos skiplezier in Gröden

Gröden

Het Italiaanse Gröden (in het Italiaans Val Gardena) ligt midden in de imposante bergwereld van de Dolomieten en is één der bekendste wintersportdalen van de provincie Zuid-Tirol in Noord-Italië. De skigebieden van de drie plaatsen in het dal, Wolkenstein (1.563 m), St. Christina (1.418 m) en St. Ulrich (1.236 m) zijn aaneengesloten.

Samen met de naburige Seiseralm is het een paradijs voor alle sneeuwsporters. Vlakke en steile pisten, eenvoudige en extreme afdalingen. Met als klapstuk de unieke Sella Ronda, de skitocht rond het Sella massief, die over gewone pisten in een dag gemaakt kan worden.

De drie verbonden skigebieden hebben samen 175 km pisten met 81 moderne kabine- en gondelbanen (8), stoeltjesliften (42) en sleepliften (32). De vervoerscapaciteit is zo groot, dat lange wachttijden nauwelijks nog voorkomen. Gebrek aan sneeuw is er eigenlijk nooit, want ca. 150 km piste kan kunstmatig van sneeuw worden voorzien, waaronder alle belangrijke dalafdalingen. De skigebieden zijn overwegend makkelijk (30%) tot middelzwaar (60%). De overige pisten zijn uitdagend voor de betere skiër.

Gröden maakt deel uit van het grote 1220 km pisten en meer dan 450 bergbanen tellende Dolomiti Superskigebied, de grootste skicarrousel ter wereld. Met de Dolomiti Superskipas kan van alle bergbanen en skiliften in de Dolomieten gebruik gemaakt worden. Een hoogtepunt in winter 2004-2005 was de ingebruikname van de eerste ondergrondse kabeltrein van Zuid-Tirol. De “Val Gardena Ronda Express” verbindt de skigebieden “Sochers/Ciampinoi” en “Col Raiser/Secëda” en daarmee alle skigebieden in het dal. Ook werd er een nieuwe vierpersoons stoellift aangelegd

Het dal heeft veel skikampioenen voort gebracht en is nog steeds een kweekvijver voor topskiërs. Gröden is ook trefpunt van de internationale wereldelite. In december wordt ieder jaar weer één der eerste wereldbeker-skiwedstrijden van het seizoen gehouden.

Gröden is lid van “Leading Mountain Resorts of the World”, een internationaal netwerk van vakantieplaatsen, dat de beste vakantiemogelijkheden in de bergen aanbiedt. En dat het hele jaar door. Als Europees lid is het Grödnerdal uitverkoren!

aanbiedingWintersport- en skivakantie in Italië met Arke

TUI heeft in Val Gardena/Gröden mooie aanbiedingen voor wintersport + skipas!

Check hier alle aanbiedingen van TUI Wintersport in Gröden/Val Gardena

De drie dorpen

st Ulrich

St. Ulrich (1236 m)

Het hoofddorp van Gröden ligt op een ideale hoogte voor een winter- en zomervakantie. Kenmerkend voor het aantrekkelijke bergdorp is de uitgestrekte bebouwing, die bijzonder harmonisch in het landschap ingevoegd is. Vele oude bergboerderijen zijn getuigen van de lange geschiedenis waarop de gemeente kan terug kijken.

Trefpunt is de gezellige voetgangerszone in het centrum met z’n vele winkels, boetieks, restaurants en café’s. Er is o.a. een Fitness-Center, overdekt- en openluchtzwembad, sauna en een tennis- en squashhal. De skigebieden Seceda en Seiser Alm zijn makkelijk vanuit het centrum met de gondelbaan te bereiken. Vanuit de voetgangerszone is er een tunnelverbinding met roltrappen en transportbanden naar het dalstation Seceda.

St Christina

St. Christina (1428 m)

Gelegen op sneeuwzekere hoogte aan de zonkant van Gröden met prachtig uitzicht op de imposante rotsmassa’s van de Langkofel. Ook dit dorp is geheel ingesteld op zomer- en wintervakantiegasten.

St. Christina heeft uitstekende verbinden naar de skigebieden, want de dalstations van de bergbanen naar Monte Pana, Ciampinoi, Col Raiser en Seceda bevinden zich om en nabij het centrum.

Centraal ontmoetingspunt is het kerkplein en verblijven kan men hier van modern comfortabel vijf sterrenhotel tot eenzaam gelegen bergboerderij.

Wolkenstein

Wolkenstein (1563 m)

Wolkenstein ligt aan het daleinde van Gröden onder het indrukwekkende rotsmassief van de Sellastock. Het is een ideaal uitgangspunt voor berg- en wintersporters.

Het skigebied maakt deel uit van de bekende Sella Ronda en is verbonden met Alta Badia en het Fassatal. Door de hoge en sneeuwzekere ligging lopen de pisten hier tot vrijwel voor de huisdeur!

Ook in Wolkenstein is een grote verscheidenheid aan onderkomens te vinden van privékamer, appartement tot luxe hotel.

Sella Ronda een skitoer over de pisten

Sella Ronda

Een skitoer over de piste, dat is de bijzondere belevenis voor iedere skiër die een beetje op de latten uit de voeten tijdens de befaamde Sella Ronda.

De tocht rond de machtige Sellastock boven Wolkenstein is 26 km lang en kan in één dag afgelegd worden.

Voor goede skiërs is er de mogelijkheid de tocht nog interessanter te maken door onderweg ook nog even de veeleisende Porta Vescovo-afdaling in Arabba of de piste in het Edelweisstal in Kolfuschg te pakken. Voor de tocht moet zes uur uitgetrokken worden en je moet er ’s middags op letten dat de laatste lift nog bereikt kan worden om naar het uitgangspunt te kunnen terugkeren.

De Sella Ronda kan zowel met de klok als tegen de klok in gemaakt worden. De laatste variant is overigens niet geschikt voor onervaren skiërs.

Keuze uit verschillende skipassen

Skipas Gröden-Seiser Alm

Deze skipas opent de poorten van 82 bergbanen en skiliften met 175 km pisten in heel Gröden tot de Sella en het Grödner Joch en op de Seiser Alm. (Geldigheidsduur: van 1 tot 28 dagen of het hele seizoen).

Skipas Dolomiti Superski

Deze skipas der superlatieven ontsluit het hele Dolomietengebied en biedt onbegrenst skiplezier aan de veeleisende skiër en snowboarder! De skipas is geldig op 450 bergbanen en skiliften. Daardoor kan er op meer dan 1220 km pisten geskied en geboard worden, waaronder de Sella Ronda en vele andere skitochten in de Dolomieten. (Geldigheidsduur: van 1 tot 28 dagen of het hele seizoen).

Gratis kinderskipas

Kinderen tot /m 8 jaar krijgen een gratis skipas (met uitzondering van de dagkaarten, het 12-daagse keuzeabonnement in het seizoen en de seizoenskipas) indien een volwassen familielid per kind gelijktijdig een skipas voor dezelfde periode koopt. Per ouderdeel kan dus steeds één kind profiteren van de gratis skipas. Voor het verkrijgen van de gratis skipas is een legitimatiebewijs vereist.

De skipas tot een geldigheid van 7 dagen is voorzien van naam (maar zonder foto). Hij kan daardoor ook door een ander familielid of vriend gekocht worden. Skipassen vanaf 8 dagen zijn voorzien van een foto, die in het skipasbureau gemaakt wordt. Voor de ‘s morgens gekochte skipas begint de geldigheid nog dezelfde dag; wordt de skipas ’s middags gekocht, dan is hij pas de volgende dag geldig.

Eindeloze loipen voor langlaufers

Gröden is ook een aantrekkelijk reisdoel voor langlaufers. In het Langental bij Wolkenstein, Monte Pana en op de Seiseralm kunnen prachtige tochten in een adembenemende bergwereld gemaakt worden.

Er ligt bijna 100 km loipen in het dal en op de hooggelegen Seiseralm zijn nog eens meer dan 60 km langlaufloipen in alle moeilijkheidsgraden met prachtig uitzicht op de markante bergwereld van de Dolomieten te vinden.

De Seiseralm is zowel per auto te bereiken als met de gondelbaan vanuit St. Ulrich.

Fun voor boarders

In het skigebied Gröden-Seiseralm is snowboarden overal mogelijk. Maar er zijn ook diverse speciale fun-mogelijkheden:

  • Boarder Cross op het Sellajoch (stoeltjeslift Grohmann-Cavazes);
  • Boarder Cross Piste in het gebied Comici/Piz Sella (vanaf midden januari);
  • Natuurlijke Half Pipe bij de sleeplift Sotsaslong;
  • Halfpipe op de Seiser Alm (stoeltjeslift Laurin);
  • Fun Kind

Nog meer sportieve activiteiten

Naast skiën, snowboarden en langlaufen biedt Gröden tal van andere sportieve activiteiten. In een regio waar het goed langlaufen is, kunnen uiteraard ook wandelaars prima uit de voeten. Er liggen vele tientallen kilometers winterwandelroutes, die dikwijls ver van de alledaagse drukte in verstilde dalen en bossen voeren. Ook kunnen er talloze tochten op sneeuwschoenen gemaakt worden.

Opwindend is een snelle afdaling op een sleetje over de 6 km lange rodelbaan in St. Ulrich. De start wordt met de stoeltjeslift makkelijk bereikt. Op de Seiseralm liggen ook talrijke mooie rodelwegen. Uit veiligheidredenen zijn sleetjes op de pisten verboden. Ook kan de winterse wereld verkend worden vanuit de arrenslede. De tochten vertrekken vanuit het centrum van Wolkenstein en vanaf het bergstation van de gondelbaan naar de Seiseralm. Op diverse ijsbanen (ook in de hal) kunnen baantjes getrokken en gezwierd worden

Speciale aandacht voor kinderen

De skischolen in Gröden hebben zich ook gespecialiseerd op het opvangen en lesgeven van de kleinste gasten van het dal. Naast eigen skipisten met lift of transportband en speelplaatsen is er een uitgebreide infrastructuur voor kinderen. Daarnaast is er een speciaal kinderprogramma om de vakantie zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Daarmee krijgen ook de ouders de ruimte om de dag naar eigen inzicht in te vullen. Kinderen die hun jarig zijn tijdens de vakantie in Gröden krijgen een verjaardagsverrassing. Met een legitimatiebewijs kan dat afgehaald worden in één der VVV-kantoren in de drie dorpen.

Nieuw is, dat uit veiligheidsoverwegingen het dragen van een helm tijdens het skiën en boarden voor kinderen tot 14 jaar verplicht is. Deze regel geldt in alle skigebieden van Italië!

Informatie lokaal:

gröden-val gardenaDe dorpen: St. Christina / S. Cristina  -  St. Ulrich / Ortisei  -  Wolkenstein / Selva 

Alpineskiën : 175 km pisten ; kunstmatige besneeuwing op ca. 150 km pisten. 2 kabinebanen, 6 gondelbanen, 42 stoeltjes- en 32 sleepliften. Onderdeel van Dolomiti Superski (1220 km pisten, meer dan 450 liften).

Snowboarden : Boarder Cross (2x), Half Pipes (2x), Fun Kind
Langlaufen : 98 km loipen in het dal en ruim 60 km op de Seiseralm
Winterwandelen :Vele tientallen km winterwandelwegen en -routes
Diversen : Rodelen, sneeuwschoenwandelingen, arrensledetochten enz.

Inlichtingen : Val Gardena / Gröden Marketing, I-39047 St. Christina - Dursan 80/bis
Tel.: +39 0471 777 777
Fax: +39 0471 792 235
E-mail : info@valgardena.it
internet : www.valgardena.it