Hoe zit het met wintersporten in 2021-2022?
Update 21 februari (Oostenrijk)
Oostenrijk gaat vanaf 22 februari haar coronamaatregelen versoepelen. Vanaf dan geldt het 3G beleid (gevaccineerd, genezen, getest) om het land in te reizen. Tot nu toe was de 2G-maatregel van toepassing.
Tot 5 maart gelden de volgende inreisvoorwaarden:
- Volledig gevacinneerd en hersteld? Laat dan een pcr test zien van max 72 uur. Dan hoef je niet te registreren of in quarantaine.
- Geboosterd? Dan hoef je geen PCR-test te laten zien en niet in quarantaine/te registreren.
- Bij geen booster en geen negatieve PCR-test moet je eerst 5 dagen in quarantaine.
Vanaf 5 maart komen alle binnenlandse coronamaatregelen te vervallen, inclusief 2G en 3G. Alleen het mondmasker zal blijven.
Op dit moment is het dus niet nodig om te testen voor je reis.
Update 28 januari (Italië)
Italië gaat vanaf 1 februari de inreisregels versoepelen. Vanaf 1 februari is het digitale EU-certificaat voldoende om het land binnen te komen. Daarmee tonen bezoekers uit EU-landen aan dat ze getest, gevaccineerd of genezen zijn. Een extra negatieve test ondanks dat je gevaccineerd of genezen bent is dus niet meer nodig.
Italië is daarmee een van de eerste landen die het advies vanuit de EU opvolgt, waarin landen worden opgeroepen hun aanvullende inreisregels te schrappen.
Update 20 januari (Oostenrijk en Frankrijk)
Oostenrijk: vanaf maandag 24 januari haalt Oostenrijk Nederland van de virusvariantenlijst af. Nederlanders hebben vanaf die datum een geldige dubbele vaccinatie nodig met recente pcr-test om Oostenrijk binnen te komen. Als je een boostervaccinatie hebt, dan hoef je geen PCR-test te tonen. De quarantaineplicht voor Nederlanders die hieraan voldoen vervalt dan dus!
Frankrijk: in Frankrijk is inmiddels de Pass Vaccinal ingevoerd. Dat betekent dat de Franse horeca, winkel, treinen en andere binnenruimtes op korte termijn alleen nog toegankelijk zijn als je gevaccineerd bent of met een herstelbewijs.
Concreet betekent dit dus dat een negatieftest bewijs niet langer voldoet op bovenstaande locaties. De Pass Sanaitaire (3G) wordt vervangen door een Pass Vaccinal (2G).
Wintersporten is in beide landen dus weer mogelijk als je voldoet aan de vereiste!
Update 3 januari: (voor Italië)
Het 2G-model wordt vanaf 10 januari 2022 ingevoerd in heel Italië. Dat betekent dat een vaccinatiebewijs niet ouder mag zijn dan 9 maanden of een herstelbewijs niet ouder dan 6 maanden. Dit bewijs is nodig om te laten zien bij:
- Overnachtingen in een hotel, appartement of op een andere toeristische plek.
- OV, skiliften, buitenzwembaden,
- Sporten in de buitenlucht
- Horeca
In Italië spreken ze van een complete lockdown voor ongevaccineerden. Voldoe je wel aan het 2G-model? Dan is er niks aan de hand en kan je wintersporten in Italië!
Update 28 december: (voor Frankrijk)
Gister heeft in Frankrijk weer een corona persconferentie plaatsgevonden, met updates over het beleid en nieuwe regels. Hieronder zetten we de relevante regels voor je op een rijtje:
- Frankrijk wil vanaf 15 januari ’22 de coronapas vervangen door de vaccinatiepas. Met andere woorden: een 2G-maatregel. Het parlement moet nog wel instemmen met deze maatregel.
Deze pas is dan noodzakelijk om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot de horeca. - Er mag niet meer gegeten en gedronken worden op openbare plekken, zoals: OV, bioscopen & theaters en op sportcomplexen.
- Bijeenkomsten worden teruggebracht naar maximaal 5000 mensen buiten en 2000 binnen.
- Tot slot mogen stadsbesturen besluiten om mondkapjes in de buitenruimte van stadscentra verplicht te stellen.
Op dit moment zijn de maatregelen voor 3 weken van kracht. Voorlopig dus geen lockdown of avondklok in Frankrijk, wat op dit moment ook niet verwacht wordt dat dit alsnog wordt ingevoerd.
Update 28 november:
Na de extra 2G maatregelen en lockdown in Oostenrijk, volgen nu ook steeds meer andere landen met maatregelen, wat gevolgen zou kunnen hebben voor je volgende wintersport:
- Italië heeft de 2G maatregel ingevoerd. Voor nu is de maatregel van 06-12-21 t/m 15-01-22 van kracht.
- Frankrijk eist een boosterprik voor 15 januari ’22, vanaf 7 maanden nadat je volledig gevaccineerd bent 18+. Voor 65+ gaat deze maatregel al in vanaf 15 december ’21. Deze maatregel geldt ook voor toeristen en geldt alleen als je langer dan 7 maanden geleden je laatste vaccinatie hebt gehad.
Daarnaast is een pcr-test voor Frankrijk nog maar geldig voor 24 uur. Dit was voorheen 72 uur. - Voor Zwitserland zal je een negatieve PCR-test moeten overhandigen. Daarnaast zal je tussen de vierde-zevende dag na aankomst, nogmaals moeten testen. De quarantainemaatregel is opgeheven.
Tip: bij de volgende vakantie aanbieders profiteer je van een corona-geld-terug-garantie mocht de wintersport toch niet door kunnen gaan:
Update 8 november:
In verband met de oplopende corona besmettingen heeft Oostenrijk verscherpte maatregelen ingevoerd. Het zogeheten 2G-model is in werking getreden, waardoor bezoekers gevaccineerd of hersteld moeten zijn van corona om een restaurant te betreden of een hotel. Dit geldt ook voor de après-ski.
Voor de skiliften geldt nog wel de 3G-regel, waarbij een negatieve test dus ook voldoende heeft.
Deze nieuwe update heeft dus grote gevolgen mocht je nog niet gevaccineerd zijn!
Verder is een corona vaccinatie in Oostenrijk nog maar geldig tot 9 maanden na de tweede prik. Het Janssen vaccin is geldig tot 3 januari. In dat geval is dus een tweede vaccinatie noodzakelijk. Een boosterprik wordt op deze manier gestimuleerd in Oostenrijk.
Bij TUI en Sunweb heb je de mogelijkheid om je wintersport om te boeken. Bijvoorbeeld naar Frankrijk of Italië.
Uiteraard kan je ook nog even afwachten, aangezien het beleid over een aantal maanden mogelijk weer versoepeld is.
—
Op maandag 20 september ’21 is eindelijk wat meer bekend geworden over wintersporten in 2021 – 2022. Oostenrijk heeft namelijk zijn regels bekend gemaakt voor het komende skiseizoen.
Oostenrijk
Thema van deze regels is “Strenge regels, veilige Winter”, aldus het kabinet van Oostenrijk. In Oostenrijk gaat namelijk de 3G-regel gelden: gevaccineerd, genezen of getest. Dat betekent dat een negatieve testuitslag: antigeen, PCR- en sneltest voor nu nog geldig is. Positief punt is dat daardoor de afstandsregels en capaciteitsbeperking in skiliften komt te vervallen.
Als de bezettingsgraad op de IC in Oostenrijk toeneemt van 200 naar 300, dan zullen er aanvullende maatregelen gelden voor wintersporters die niet gevaccineerd zijn. In dat geval mogen niet gevaccineerden geen après-skigelegenheden meer bezoeken, ook niet met een negatieve uitslag.
Vanaf dat moment is een negatieve zelftest niet meer voldoende voor het gebruik van kabelbanen, restaurants en hotels. In dat geval zullen niet gevaccineerde een negatieve PCR-test moeten overhandigen.
Tot slot zal een FFP2-masker verplicht zijn in gesloten skiliften.
> regel hier direct je wintersport naar Oostenrijk met corona-geld-terug-garantie!
Voor de overige wintersportlanden zijn de maatregelen nog niet officieel bekend, maar op basis van lokale berichtgeving en regels van het afgelopen jaar kan onderstaande inschatting worden gemaakt:
Zwitserland
Zwitserland was vorig jaar een van de weinig landen die de pistes gewoon openhield. De kans dat ze dit jaar dus ook gewoon doen, achten we daarmee groot. In lokale media wordt wel gespeculeerd over de invoering van een coronapas voor wintersporters. Maar dit is dus nog niet definitief.
> Regel hier direct je wintersport naar Zwitserland met corona-geld-terug-garantie!
Frankrijk
In Frankrijk is de gezondheidspas, ofwel pass sanitaire, al nagenoeg overal verplicht, waaronder in de horeca. De kans dat deze pas ook gaat gelden voor de wintersport achtten wij daarmee groot. Op dit moment verwachten wij dat het dus weer mogelijk zal zijn om in Frankrijk te gaan skiën, maar is nog niks definitief.
> Regel hier direct je wintersport naar Frankrijk met corona-geld-terug-garantie!
Aanvullende updates van verschillende landen zullen we hier toevoegen als er meer bekend is.
Inmiddels is er wat meer bekend over Corona
Hygiëne staat voorop en dat geldt ook voor exploitanten van vakantieaccommodaties zoals:
- hotels,
- pensions,
- vakantiehuizen,
- appartementen
- en chalets.
Onze conclusie voor de wintersport 2021 – 2022
Allereerst moeten wij vooropstellen dat wij geen medische specialisten zijn maar wel over een gezonde dosis verstand beschikken. En dat moet voor elke wintersporter de basis zijn om ook voor het komende seizoen een wintersportvakantie te boeken.
Op dit moment hebben wij er nog vertrouwen in dat de wintersport komend jaar gewoon zal doorgaan. De maatregelen per land zijn hier te bekijken:
- Duitsland
- Frankrijk
- Italië (voor Zuid-Tirol is er een aparte website)
- Oostenrijk
- Zwitserland
Verder is het altijd verstandig om het officiële reisadvies te raadplegen en de website van het RIVM.
Wat als ik geboekt heb en het reisadvies wordt oranje of rood?
Als je zekerheid wilt hebben voor een accommodatie dan is vroegboeken natuurlijk een groot voordeel. Maar hoe zit het als je door een Corona uitbraak niet naar je geboekte skigebied kunt? Laat je daarover goed informeren en volg ook de richtlijnen van het officiële reisadvies op Nederland wereldwijd.
Elke reisorganisatie heeft zijn eigen regels dus vraag het na. Onze partner SnowTrex is daar gelukkig heel duidelijk over. Als je een skivakantie via ons bij SnowTrex boekt dan kun je het volgende verwachten:
- Corona-geld-terug-garantie:. je kunt nu gebruik maken van de nieuwe Coronagarantie van SnowTrex. Wanneer één dag voor de aankomstdag de accommodatie of alle in de skipas inbegrepen skigebieden zijn gesloten dan kun je je vakantie gratis annuleren. Dat geldt ook wanneer er een negatief reisadvies van het RIVM voor de geboekte stad of regio is. Ook als een land de grenzen heeft gesloten geldt deze garantie.